TOEFL iBT

Информация за изпита TOEFL iBT

TOEFL iBT

(Test of English as a Foreign Language – Internet Based Test)

Защо да се явите на TOEFL:
TOEFL се признава от над 8500 колежа, университета, професионални асоциации, държавни агенции и други институции в над 130 страни по света. Резултат от изпита може да бъде изискан и при кандидатстване за виза за САЩ и Австралия, както и за различни стажове и специализации.
Вижте списъка с институциите, които признават резултатите от TOEFL при взимане на решение за прием и стипендии за завършване на бакалавърска или магистърска програма: http://www.ets.org/Media/Tests/TOEFL/pdf/univ0708.pdf
Формат на изпита
Изпитът TOEFL iBT е американски стандартизиран компютърен тест, който оценява уменията Ви да използвате и разбирате английски език на академично ниво. Изпитът се състои от 4 секции: четене, слушане, говорене и писане. Продължителността на целия изпит е приблизително 4 астрономически часа:

Компонент  Съдържание и продължителност 
Reading 36-70 въпроса; 60-100 минути
Listening  34-51 въпроса; 60-90 минути 
Speaking  6 задачи; 20 минути 
Writing 2 есета; 50 минути

Изпитни центрове
В България може да се явите на изпит в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Велико Търново и Гоце Делчев. Оторизирани изпитни центрове за Пловдив са:

  1. Училище „Европа” – ул. „Свети Горазд” 2
  2. Частна гимназия „Класик” – ул. „Лейди Странгфорд” 7
  3. ПГЕЕ гр. Пловдив,  бул. "Пещерско шосе" 26 (ТЕТ "Ленин")

Дати за изпита
Изпитът обикновено се провежда в петък или събота, между 2 и 4 пъти на месец. Точните дати се обявяват около 3 месеца предварително на http://www.ets.org.
Цена на изпита
Таксата за изпита за 2013 г. е 210 щатски долара, допълнително се заплащат 25 лв. регистрационна такса. В цената се включва изпращането на официални резултати до 4 университета, ако сте ги посочили при регистрацията. За изпращане на официални резултати след регистрацията и явяването на теста се заплаща допълнително.
Регистрация за изпита
За да се явите на изпита TOEFL най-лесно може да се регистрирате онлайн на http://www.ets.org или директно в един от изпитните центрове в страната. Регистрация може да направите най-рано 2 месеца преди датата на теста, а крайният срок за регистриране е 7 дни преди изпита. Късна регистрация може да направите до 3 дни преди датата на изпита, като заплатите допълнителна такса от 35 $.
Оценяване и сертификати
Резултатите са базирани на представянето Ви на всеки въпрос от теста. Трябва да отговорите поне на един въпрос от секциите Reading и Listening, да напишете поне едно от есетата в секция Writing и да изпълните поне едно от заданията в секция Speaking, за да получите официален резултат.
Всяка секция Ви носи от 0 до 30 точки. Максималният резултат на изпита е 120 точки.
Резултатите от теста са валидни 2 години от датата на явяване на изпита. Няма ограничение на броя явявания.
Резултатите от теста се получават във Вашия акаунт и се обявяват до 3-4 седмици след полагането на изпита. Получава се също така и хартиен резултат (т.нар. Official Score Report) по поща между 4-8 седмици след явяването на теста. Ако не получите хартиен резултат по пощата в този срок, трябва да се свържете с ETS по имейл на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или по тел. на 001-609-771-7100.

Ако се подготвяте за изпита TOEFL iBT в „Максимум”, Вие ще имате възможност да усвоите поетапно четирите компонента на теста, както и да правите симулации на реални изпити и тренинги с англоговорящи. Освен това ние ще Ви съдействаме изцяло за подбора на университетите, подготовката и подаването на документите, кандидатстването за стипендии и финансова помощ и организирането на настаняване.

ВАЖНО! В „Максимум” Вие ще получите и невероятния шанс да се регистрирате БЕЗПЛАТНО за явяване на изпита TOEFL iBT, , както и да получите безплатни консултации и насоки по кандидатстването Ви в чужбина – в гр. Пловдив: в офис No 4; тел. 0894/ 678 168 и 032/ 593986 или в гр. Варна: тел. 052/ 60 04 09 и 0893 326 893